Касоразбивачите отваряли сейфове с кислород и пропан бутан. МВР: Това не са обикновени крадци
Вещи в занаята
100566
Вещи в занаята
  • Вещи в занаята
Двама души от „тежкия криминален контингент“ са арестувани от полицията след кражби за общо 322 000 лева. Това съобщи окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Задържаните са на 41 години, единият е осъждан, другият - реабилитиран. В досиетата им фигурират кражби, документни престъпления, измами. Те са закопчани след поредица от удари в Бургас и Айтос.

Полицията провежда мащабна акция срещу крадци, изходите на Бургас са блокирани

Престъпленията са извършени за периода май 2017 - юни 2018 г. Тандемът прониквал в помещенията след пробиване на стени и заглушаване на сигнално охранителните системи. Действали са изключително прецизно. Имали са и много добра логистика и са извършвали предварително проучване на обектите, маршрутите за бягство и пр. Касите пък разбивали със специален инструмент с газ пропан бутан и кислород.

Плячката - 6,5 кг злато е задигната от заложна къща. Досега са събрани доказателства за четири престъпления, извършени от двамата. Има данни, че са крали също алкохол и цигари.

Разследването продължало няколко месеца. В момента се проверява информация и за техни престъпления, извършени в други области, включително и в чужбина, каза директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Калоян Калоянов. "Това не са обикновени крадци. Имат изключително добро разузнаване и логистика. Вещи са и в техническата част", подчерта той. 
Какво още каза по време на брифинга комисар Калоян Калоянов, чуйте в звуковия файл: