/ Снимки: Лалка Димитрова
Ходът не е политически
100215
Ходът не е политически
  • Ходът не е политически
Приморско даде заявка да е дестинация номер едно в туристическата карта на България. Днес, в присъствието на народни представители, представители на местната и държавната власт, бе направена първа копка на нова пречиствателна станция в общината. Тя е разположена в Китен.

Още 1,6 млн. лв. за нови площадки, паркинги и ремонти в Приморско

Проектът - един от най-мащабните в региона, е на стойност е 22 272 737 лева. Средствата за него се отпускат по Оперативна програма „Околна среда“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, а десет процента са от Община Приморско.

първа копка пречиствателна станция
netinfo

„Това е изключително важен момент за Община Приморско. За да достигнем до това ни трябваха два мандата. Началото бе поставено в края на 2011 г., последваха 7 години много активна работа на екипа на Община Приморско, с помощта на Министерството на околната среда и водите, на държавните институции.

В Приморско стабилно и спокойно: Няма да вдигат данъците

Благодарение на успешните ни усилия днес сме тук- на първата  копка на интегриран инвестицонен проект във водния сектор на  агломерация Приморско - Китен. Проект не само със сложно име, но и сложен за изпълнение и изключително необходим да повишаване качеството на отпадните  води”, заяви кметът на Приморско Димитър Германов. И подчерта: „Като туристическа община имаме безкрайна нужда от такава инвестиция и това ще се отрази на продукта, който предлагаме”.

първа копка пречиствателна станция
netinfo

„Това е физическото начало на един дългоочакван, но успешен проект. Той  ще доведе до положителни ефекти за качеството на околната среда, за чистотата на Черно море и развитието на бизнеса и местната общност в Община Приморско.

Очакваният ефект е подобряване на качеството на околната среда за над 55 000 жители и гости на общината”, заяви зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова.

първа копка пречиствателна станция
netinfo

Изпълнителят на строителните дейности увери, че по време на работата станцията ще бъде модернизирана, като няма да има никакво прекъсвано на работата. Според разчетите, проектът трябва да бъде реализиран в рамките на 35 месеца. 

първа копка пречиствателна станция
netinfo

Сегашната пречиствателна станция е строена в далечната 1974 година.Тя работи и в момента, но няма капацитета да поеме нарасналия брой туристи.  А натоварването й през лятото е десет пъти по-голямо в сравнение със зимата“, уточни ръководителят на проекта Мария Георгиева. "Това, което правим в момента не е политически ход. Ние си вършим работата", подчерта кметът Димитър Германов.
 
първа копка пречиствателна станция
netinfo


Още от кмета на Приморско инж. Димитър Германов и зам.-министър Атанаска Николова, чуйте в звуковия файл: