Работници от санданското предприятие за специализирано медицинско оборудване "Ес Ти Еф Медикал Груп" излизат на протест на 15 ноември с искане за адекватно заплащане на труда им.

"Недоволството срещу ниските възнаграждения ще бъде изразено с протест, който ще затвори отсечката между ул. "Беласица" и бул. "Европа", при индустриалната зона в града, включително и жп прелеза в района", каза Цветелина Милчалиева, председател Федерация "Лека промишленост"-КНСБ.

"На практика протестът в предприятието започна от вчера. Хората стоят на местата си, но отказват да работят. Утре ще изразим недоволството си публично", каза Милчалиева.

Нинова: Удължаването на бюджета означава замразяване на доходите и ръст на цените

Протестът в четвъртък е насрочен за 14:00 часа, като протестиращите работници предвиждат да спрат изцяло движението в този участък, който е едно от основните кръстовища в града. 

Цветелина Милчалиева посочи, че служителите в предприятието настояват за увеличение на заплатите, за да бъде компенсирана инфлацията в страната. В момента средната работна заплата в предприятието е около 915 лв. Работещите там настояват и за вдигане на купоните за храна, които в момента са в размер на 80 лв.

Милчалиева каза още, че от една година се правят опити за преговори чрез механизмите на колективното трудово договаряне с ръководството на предприятието, но без резултат.

В предприятието в Сандански, което е клон на голяма компания с представителства в Италия и Германия, работят 400 души. "С години не сме получавали адекватно увеличение на възнагражденията си, а предвид кризата и високите нива на инфлацията, сме на ръба на оцеляването.

Колегите ни в Германия наскоро след протест получиха увеличение на работните си заплати, които там са 7-8 пъти по-високи от нашите", казаха още от санданското предприятие. 

Организаторите на протеста очакват в него да се включат около 200 работници и служители от първата смяна на предприятието.
БТА