Военен хеликоптер лети към Ораново
Военен хеликоптер лети към Ораново / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Миньорите Николай и Иван още са под земята
65489
Миньорите Николай и Иван още са под земята
  • Миньорите Николай и Иван още са под земята

Военен хеликоптер от Стара Загора пристигна в района на Симитли. Летателната машина ще достави специални съоръжения за изпомпване на водата и калната маса в галерията в рудник „Ораново”, която прегради пътя към двамата миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров.

Помпите са поискани от енергийния министър Драгомир Стойнев, а военният му колега Ангел найденов е дал разрешение те да пристигнат с хеликоптер на ведомството.

Трети ден продължава спасителната операция в рудник „Ораново". Непрекъснато се подава кислород към мястото, където се предполага, че може да са мъжете.

Все още се разчиства свлачището, което прегради пътя към двамата миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров. Непрекъснато се подава кислород към мястото, където се предполага, че може да са мъжете.

Специализиран отряд по минно спасяване от Челопеч се включи още в нощните часове в издирването на миньорите от рудника в "Ораново".

Двамата млади мъже от село Крупник са в неизвестност трето денонощие на 330 метра под земята. Тунелът в минната галерия е с дължина 55 метра. Към този час са пробити и разчистени към 25 метра от пространството.

"Спасителите от мината в Челопеч са десетима, професионално обучени за кризисни ситуации. Те провеждат разчистването на калната земна маса в галерията, заедно с отряда от Бобов дол и миньори от рудника в "Ораново". Работят на три смени", каза кметът на Симитли Апостол Апостолов.

"В галерията, където са затрупаните миньори, се е появила вода, което допълнително създава пречки, но тя се изпомпва. Всички се молим да намерим Николай Михайлов и Иван Лазаров живи и здрави. Все още се правят опити да се вкарва въздух през тръби в галерията, дано той да достига до тях", каза в интервю за Дарик кметът Апостолов.

На 16 юли лавина от кал, скали и вода затрупа четирима мъже на 300 метра под земята. Часове по-късно Асен Стойнев и Христо Младенов бяха открити мъртви.

Вчера спасителите се натъкнаха на скала, която бе взривена. И до момента няма пряка връзка със собственика на рудник "Ораново" Красимир Михайлов, който все още не се е появил, въпреки отправената покана към него от страна на енергийния министър Драгомир Стойнев.

Чуйте още в звуковия файл