В музея показват изложба „Яне Сандански и Серски революционен окръг”
В музея показват изложба „Яне Сандански и Серски революционен окръг” / снимка: Дарик-Благоевград, Елина Христова

В Регионален исторически музей в Благоевград ще се открие изложба «Яне Сандански и Серски революционен окръг», съобщи говорителят на културния институт Силвия Домозетска. Откриването на изложбата ще бъде съпроводено от открит урок с ученици от ХII клас на Езиковата гимназия в Благоевград с ръководител г-жа Любка Гълъбова.

Яне Сандански е един от дейците за освобождение на българите от Македония, останали по силата на Берлинския диктат от 1878 г. в границите на Османската империя. Революционният му път се свързва със Серски революционен окръг и по-конкретно с Пиринския край.

Изложбата „Яне Сандански и Серски революционен окръг” е посветена на 95-годишнината от гибелта на Яне Сандански и 107 години от Илинденско-Преображенското въстание. Представена е изцяло от оригинални документални, веществени и печатни материали от фонда на РИМ-Благоевград. Значително място заемат оригиналните снимки на Яне Сандански, на негови сподвижници и дейци на освободителното движение. Особен интерес представляват документалните материали - писма, свързани с дейността на Яне Сандански, телеграми, възвания към българския народ. Подобаващо внимание заслужават личните вещи и оръжие на Сандански и революционери от Пиринския край. Сред най-интересните материали са личните вещи на Никола Трайков Сатиев от с. Гавалянци, Кукушко, сподвижник на Яне Сандансики, Кръстьо Асенов и Христо Чернопеев; на Божил Попандонов от с. Петрово; на Димитър Костов от Петрич и други. Експонирано е персоналното оръжие на Стоил Просяков от с. Влахи, куриер на ВМОРО.

Откриването ще бъде утре от 14.00 часа в залите на музея.