В Благоевград представиха филм за българските евреи по време на Втората световна война
В Благоевград представиха филм за българските евреи по време на Втората световна война / Дарик - Благоевград, архив

В сградата на Община Благоевград бе представен образователен филм за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. На информационното събитие, което протече под надслов "Създаване на граждани в училищата", присъстваха много ученици от областния център, които с интерес изгледаха 20-минутния филм, който има за цел да бъде включен в уроците по история.

"Нашата инициатива е породена от факта, че днес сме наследници на образователна система, която не възпитава и не създава граждани в училищата, не създава гражданско съзнание и буден дух и действие. Тенденциозно или не, голям пропуск е липсата на практическа насоченост и неизучаването на най-достойните ни за подражание исторически примери, един от които е спасяване на българските евреи в България по време на Втората световна война", коментира за Дарик Цветанка Магушева от сдружение "Пирин ТВ" - организатор на събитието.

Образователният филм се базира на видеозаснемане на устните свидетелства на потомци на спасени български евреи, техни семейства, приятели и историци. Проведени са общо 11 интервюта.

"В създаването на филма участваха младежи, ученици и студенти на възраст от 14 до 29 години и те имаха възможност да водят самите интервюта, да се докоснат до личните съдби и да съберат малки късчета история, черпейки информация от първоизточника", каза още Цветанка Магушева.

Тя допълни, че филмът е излъчен сред над 450 младежи в училищата и университетите. Предстои той да бъде предоставен на Министерството на образованието за включване в образователната система по история.