/ Маргарита Петкова
Утре (20 февруари) от 15:00 до 16:00 часа по-голяма част от аптеките в град Гоце Делчев ще бъдат затворени. Местните фармацевти подкрепят с това си действие националната стачка на аптеките.

Фармацевти: Системата за верифициране на лекарства не сработва

От 5 февруари 2019 година, фармацевтите, работещи в аптеки, започнаха протестни действия. Те носят сигнални жилетки върху белите престилки, за да привлекат вниманието на обществеността, че системата убива българските аптеки, потиска оказването на фармацевтични грижи за пациентите, води малките и средни предприятия в аптечния бранш към фалити. 

Лекарствата няма да поскъпват заради новата система

Недоволството на фармацевтите е продиктувано от въвеждането на европейската директива за верификация на лекарствата. Новата европейска наредба предвижда върху опаковките на лекарствата по лекарско предписание да има уникален индентификационен код. Целта е защита на пациентите от фалшиви медикаменти. Заради новите изисквания аптеките трябва да направят допълнителни инвестиции. 

Символични протестни действия обявиха редица аптеки в страна

Според аптекари от Неврокопско, в момента цари пълен законодателен и управленски хаос, който по всякакъв начин стимулира монополите в здравеопазването, урежда интересите на големите международни концерни-производители на лекарства в ущърб на българските аптеки и българските пациенти.