/ ThinkStock/Getty Images
Аптекарите губят много време с всевъзможни изисквания и не могат да обръщат достатъчно внимание на клиентите
Системата за верифициране на лекарствата, която влезе в сила от 9 февруари, все още не може да сработи, смятат фармацевти от Добрич.

Това е система за разпознаване на фалшиви лекарствени средства и обхваща всички страни – членки на ЕС. Изгражда се по искане на производителите. Целта е да може да се провери дали един продукт е истински или не, обясни Лалка Стойчева зам.-председател на Регионалната фармацевтична колегия.

От днес е в сила директивата за борба с фалшиви лекарства

За да се включи да в системата, всяка аптека трябва да притежава нов софтуер и електронни четци. Стойчева се опитала да верифицира лекарства още с влизането на новите правила, но установила, че четецът е муден и трудно хваща новите кодове, а целият процес е доста бавен.

„Има някъде в Европа един електронен хъб и всички лекарства се вписват там, за да се проследяват от производителя през търговеца на едро до търговеца на дребно. Всичко това е много е трудоемко за аптеката, отнема време, изисква да се вложат пари в хардуер, отделно има промяна на софтуер. Ние и досега бяхме затрупани с много изисквания и това е капката, която прелива чашата. На нас не ни остава никакво време да обърнем внимание на пациента и да го консултираме, коментира зам.-председателят на колегията Ангел Райковски.

Аптеките имат шест месеца гратисен период за системата срещу фалшиви лекарства

Според  фармацевтите за кратък период от време им се струпват доста новости, а това води до ежедневно губене на много време заради бумащината.

Другата промяна е, че след 31 март т.г. аптеките задължително трябва да имат връзка с НАП, като отчети за продажбите ще се изтеглят не по веднъж на ден, както досега, а на всеки 5 минути. Райковски заяви, че производителите на касови апарати все още не са готови за тази промяна и не е ясно как това ще стане до 31март.

Третата новост е свързана с Агенцията по лекарствата, която готви електронна система за следене на стоковите наличности. Тук притеснението е, че са предвидени огромни глоби – от 50 хил. лв до 150 хил.лв., ако по някаква причина отчетът не бъде подаден.

„Агенцията по служебен път ще взема информацията и аптекарят няма да губи време за това. Ако обаче се получи бъг в системата например или по някаква друга причина отчетът не бъде изпратен, ние подлежим на непосилни глоби. А може да се случи така, че фармацевтът изобщо да не разбере, че информацията не е изпратена”, обясниха Стойчева и Райковски.

Символични протестни действия обявиха редица аптеки в страна

Те не са съгласни с това, че държавата императивно налага нови изисквания, за които са нужни ресурс и време.

Около 700-800 аптеки в цялата страна протестираха символично срещу начина, по който се въвеждат новите системи. В Добрич Лалка Стойчева е посъветвала колегите си всеки сам да избере, ако желае, начин на символичен протест. Тя лично носила жълта жилетка.

„Настояваме най-сетне да се случи електронното здравеопазване и да влезе в употреба електронната рецепта. Тогава бумащината ще изчезне, трудът ни ще се облекчи и ще имаме повече време за пациентите”, посочиха фармацевтите.