/ ThinkStock/Getty Images

Окръжна прокуратура-Благоевград предаде на съд двама криминално проявени мъже, ограбили заложна къща в областния център. Обвиняемите са с тежко съдебно минало.

Рецидивист от Петрич с 38 присъди отново влиза в затвора за грабеж

Единият е осъждан 14 пъти, а другият - 19 пъти.
 В края на октомври 2018 г., заедно със друг мъж, решили да извършат грабеж в заложна къща в Благоевград, като предварително се поинтересували за такива в града.

На 06 ноември 2018 . тримата обвиняеми потеглили с лек автомобил „БМВ“ от Самоков за Благоевград с намерение да реализират плановете си. След като стигнали в града, Н. паркирал при жилищна сграда, в близост до заложната къща на ул. „Полковник Дрангов“.

Той е влязъл в търговския обект и заявил на служителката, че желае да избере златно колие и златен пръстен на обща стойност около 800 лева за подарък. Жената извадила от стъклената витрина табла със златните накити - 20 броя златни пръстена и 20 чифта златни обеци.

След това поставила на бюрото и стойка с 4 броя златни колиета, за да може Т. да избира. Докато той оглеждал накитите, в заложната къща влязъл и обвиняемият В.М. Последният се насочил към таблата с пръстените и обеците и я дръпнал с ръка.

На съд за грабеж при условията на опасен рецидив в Петрич

Касиерката оказала съпротива на грабителите, обаче обвиняемият М. успял да издърпа от ръцете й таблата с бижутата, а съучастникът му Т. в същото време издърпал от лявата й ръка колиетата. Жената посегнала към паник бутона, за да сигнализира охранителната фирма, която е била ангажирана с охраната на обекта.

Преди да успее да го натисне, С.Т. я бутнал с двете си ръце в областта на лявото рамо. Служителката му отвърнала, а той на свой ред я блъснал с ръка в областта на лицето.

Тичайки, двамата обвиняеми напуснали обекта и се отправили към паркирания в близост автомобил, където ги чакал В.Н. След като стигнали гр. Самоков, отнетите накити били претеглени с везна и разделени между участниците в престъплението поравно. Впоследствие бижутата били продадени и подарени на други лица.

Според заключението на изготвената по делото съдебно-оценителна експертиза, общата стойност на отнетите златни накити е 10 444,28 лв.

Предстои наказателното производство срещу тримата обвиняеми да продължи в съда.