Третокласници се забавляват с История на изкуството
Третокласници се забавляват с История на изкуството / Дарик - Благоевград, архив

Ученици от благоевградското училище VII СОУ „Кузман Шапкарев” по нетрадиционен начин ще се запознаят с различните периоди в изкуството, чрез инициативата „История на изкуството”.

През учебната година програмата ще обхване 20 училища в градовете София, Бургас, Враца, Русе, Дупница и Благоевград.

Занятията са предвидени за третокласниците, като обучението на децата е безплатно и включва теоретична и практическа част, съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.

По един интересен и достъпен начин малчуганите ще се запознаят с различните периоди от историята на изкуството, с най-забележителните творби в световната история, както и с различните артистични техники, типични за съответната епоха.

Практическата част на обучението включва часове по „Първобитно изкуство”, „Изкуство на Древен Египет”, „Старогръцко изкуство”, „Средновековно изкуство”, „Ренесанс”, „Импресионизъм”, „Кубизъм” и „Поп арт”, като децата ще се учат да рисуват и създават произведения с различни арт похвати (витраж, колаж, живопис, пастели, релеф и други).

По време на заключителния урок учениците, взели участие в програмата, ще нарисуват заедно общ стенопис, в който по забавен начин ще покажат наученото през годината.

Децата на Благоевград успяха да се запознаят с различните периоди от историята на световното изкуство и през месец юли, когато за първи път в града пристигна „Детски музей на колела", а в центъра на града бяха разположени различни ателиета.