Тютюнджиите в Неврокопско се събират на протест заради разлика в премиите
Тютюнджиите в Неврокопско се събират на протест заради разлика в премиите / Снимка: Дарик, архив
Сдружението на тютюнопроизводители „Басма” организира протестен митинг в 10,30 часа в гоцеделчевското село Господинци. Производителите от Неврокопско настояват да се преразгледа начинът, по който се определя размерът на националните доплащания за реколта 2016 г. по сортови групи.

Втората причина за недоволството им е, че гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис” продължава да дължи пари на стотици стопани. Хората настояват дружеството да се издължи в най-кратки срокове, а не чак в края на месец мая, както са заявили от дружеството на среща с кметове от региона.

Тютюнджиите предупреждават, че ще блокират пътя за ГКПП-Илинден-Ексохи. Според тях става въпрос за явна дискриминация към хиляди тютюнопроизводители. "Това се случва, след като вече на два пъти Върховен административен съд осъди земеделското министерство за реколти 2013 и 2014 г. Причината е в липсата на равнопоставеност при премираното в периода 2007-2009 г. референтно количество тютюн от сортова група „Басми", сподели лидерът на сдружението Иван Сабахлъков.

В момента предложението на МЗХ е за тютюнопроизводители с референтни количества до 2 тона да се плаща по 2,45 лева на килограм, за тютюнопроизводители с референтни количества над 2 тона - по 1,65 лева, а за тези, които са произвели до 1 тон – 2,55 лева.