Гръцка фирма бави плащането към тютюнджиите в Сатовча
Гръцка фирма бави плащането към тютюнджиите в Сатовча / Снимка: Дарик, архив
Тютюнопроизводители в Сатовчанско поставиха срок от една седмица на гръцката фирма "Лийв табако Михайлидис" да се разплати с хората за взетия тютюн. В противен случай стопаните ще се съберат на протест, за да защитят сами труда и мъката си.

Това съобщи за Дарик Благоевград Сюлейман Арунов, кмет на сатовчанското село Вълкосел, където има неразплатени близо 150 тона, а стотици семейства чакат възнагражденията си за предадената на гръцкото дружество миналогодишна продукция.

"Ще искаме среща и със служебния министър на земеделието Христо Бозуков. Ако до дни не започне изплащането на средствата, ще вземем мерки да ги притискаме. няма да оставим така нещата", увери управникът на сатовчанското село.

По думите му, стопаните в Неврокопско за поредна година се чувстват излъгани и изоставени от държавата, която така и не намира механизъм да защити правата им.

"През този и следващия месец разходите на производителите са най-големи, тъй като започва работата по новата сеитба. Отделно от това хората живеят на вересия", допълни Арунов.

Подобен проблем има и в гърменското село Дебрен, където също много стопани са предали миналогодишната продукция на гръцката фирма, но все  още не са си получили парите.