/ Снимка: Община Симитли
Най-вкусният празник в Югозапада - празникът на брежанския кестен започва след дни. Пъстра, топла и цветна есенна палитра ще обгърне площада на планинското село Брежани, което всяка година посреща гости отблизо и далече за това събитие.

Представят брежанския кестен на изложение в Италия

Тази година празникът на брежанския кестен ще бъде различен.
Официално ще отвори врати за посетители картинната галерия в кметството. Експозицията ще представи творби на известни български художници, а така също и на майстори на четката от Македония.

Авторите Пенчо Добрев, Валентин Ангелов, Мариана Маринова, Георги Драчев, Румен Дешев, Ива Йосифова, братята Александър и Владимир Таневски, Гоце Илиевски и Александър Белогаски показват красотата на природата от двете страни на границата.

Различен и богат е и концертът, който ще предложи фолклорна плетеница от старите песни на женските певчески групи с издигачки Райна Гюрова и баба Катя Лулейска. На сцената ще се изявят още сладкогласната брежанка Соня Ковачка и нейните три сестри, ще има танци и песни на самодейци от Делчево, Македония.

За девети път сдружение „Хора и традиции“, съвместно с кметство Брежани, със съдействието на кмета на община Симитли и Югозападно държавно преприятие, ще организира на 20 октомври празника на плодовете на хилядолетните кестенови гори. Разбира се, събитието няма да мине и без аромата и вкуса на брежанските печени кестени, топли питки, баници и гозби.