Ски-център Картала незаконно изграден, алармират природозащитници
Ски-център Картала незаконно изграден, алармират природозащитници / netinfo
Новооткритият ски-център "Бодрост - Картала" е незаконно построен, алармираха пред Дарик природозащитници от Коалиция "За да остане природа в България".

Този понеделник от коалицията, съставена от 30 неправителствени организации, са изпратили писмо до премиера, в което са го предупредили за незаконното съоръжение.

"Приемаме днешното участие на премиера Станишев в официалното откриване на лифта като директна държавна подкрепа за един незаконен проект", коментира Стефан Аврамов от фондация "Биоразнообразие". По думите му новият ски-лифт и разширена ски-писта са изградени с редица нарушения на българското законодателство за устройство на територията и опазване на околната среда.

Според официалните документи, с които разполагат природозащитниците строителство на лифта е извършено без решение по оценка на въздействие по околната среда, разширението на пистата е извършено без задължителната преценка за необходимостта от ОВОС и е неправомерно отнет държавен горски фонд чрез изграждането на долна лифтова станция и пътища.

За нарушенията са сезирани прокуратурата и Министерство на околната среда и водите като компетентен орган по ОВОС. Нарушенията бяха констатирани с протокол №4-16 на Регионална инспекция по околна среда и водите – Благоевград още на 10 октомври 2007 г., припомни Аврамов.

Оттогава до днес няма нито едно действие от страна на нито една държавна институция за спиране на незаконното строителство.

Поради тази причина коалицията „За да остане природа в България” включи случая със ски курорта на Бодрост-Картала в официалната жалба до Европейската комисия за нарушенията в Рила.

Природозащитниците припомнят, че недалеч от тази местност преди седмица бушува силен горски пожар. В потушаването му се включиха и доброволци от коалицията.

Според еколозите остават съмненията за причините за пожара и за възможностите и желанието на държавата да се справя с подобни бедствия.

Природозащитниците настояват изгорелите площи в Национален парк "Рила" да не бъдат разчиствани, за да се позволи на гората да се възстанови сама.