Шестима  директори на горски стопанства наказани за година
Шестима директори на горски стопанства наказани за година / снимка: ЮЗДП

РДГ-Благоевград и ЮЗДП проверяват служители на „ДГС Симитли”. Разследването е във врзъка с откритите и задържани 50 куб. метра дърва за огрев от склад в село Крупник.

Съвместните действия на РДГ-Благоевград и ЮЗДП продължават и в момента, като целта е да се изясни замесени ли са в конкретния случай служители на „ДГС Симитли”. При констатирани нарушения ще бъдат съставени актове и виновните длъжностни лица ще бъдат уволнени. Проверява се също така и предварителната информация дали конфискуваните незаконни дърва в Крупник не са добити от недържавни гори.

Реагира се незабавно при всеки сигнал или жалба за незаконни посегателства от държавните горски територии в обхвата на ЮЗДП, съобщават от пресцентъра на горското предприятие.

От началото на годината служители на ЮЗДП са проверили по документи и на терен над 50 конкретни случая в държавни горски и ловни стопанства. Наказани са 6 директори, един зам.-директор, 7 старши лесничея и 18 горски надзиратели и са уведомени съответните компетентни органи.

Само през лятото на тази година след подадени сигнали за нарушения на територията на „ДГС Симитли” Югозападното държавно предприятие предприе поредица от проверки. За допуснати нарушения са наказани „със забележка” един старши лесничей и един горски надзирател, а директорът на „ДГС Симитли” – с лишаване от една брутна месечна работна заплата, съгласно сключения договор за управление с директора на ЮЗДП ДП Благоевград.