С тържествена церемония Банско отдава почит за 107 години от рождението на Никола Вапцаров
С тържествена церемония Банско отдава почит за 107 години от рождението на Никола Вапцаров / Снимка: Община Банско

На 10 декември 2016 година община Банско ще отбележи тържествено 107-та годишнина от рождението на бележития поет на Банско - Никола Йонков Вапцаров и 135 години от основаването на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров" - град Варна.

С тържествена церемония Банско отдава почит за 107 години от рождението на Никола Вапцаров
netinfo

В съботния ден, стотици жители, гости на града и възпитаници на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров" град Варна ще се включат в шествие до родната къща на Никола Вапцаров. Съпровождано от Представителния духов оркестър на ВВС с диригент Михаил Младенов, шествието ще започне в 13:30 часа от хотел „Стражите" и ще продължи по улица „Пирин".

Тържествената програма ще продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на „Никола Вапцаров" от 14:00 часа. Освен ръководството на община Банско в лицето на градоначалника Георги Икономов, в честването ще се включат началникът на ВВМУ „Никола Вапцаров", комодор професор д-р на военните науки Боян Медникаров, вицеадмирал Емил Евтимов - зам.началник на отбраната и контраадмирал Митко Петев - началник на Военноморските сили на Република България.

С организираното съвместно честване ще се отдаде заслужена почит към живота на един от най-обичаните български поети, от чието творчество, преведено на повече от 30 езика, поколенията продължават да черпят нравствена сила, морални ценности и хуманизъм.