/ Маргарита Петкова
Учениците в  НПГ“Димитър Талев“ от специалност „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“ приветстваха гражданите на Гоце Делчев по случай 106 години от Освобождението на гр. Неврокоп от османско робство с изложба на нетрадиционни модели облекла.

Изложбата откри празниците на града и е разположена в малката зала на Дома на културата до 1 ноември - Деня на будителите.

С изложба на млади дизайнери  и филм откриха празници на Гоце Делчев
Снимка: Община Разлог


Въображението на младите дизайнери е невероятно. Моделите са изработени в часовете по Технологично проектиране на облекло с паралел между предметите Изобразително изкуство и Материалознание. Представляват нестандартни новаторски решения на авангардни хрумвания на младите творци.

Идеите им са от нетрадиционни за изработване на облекла материали да се създадат дрехи. Някои от моделите са провокация и атракция, докато други са умалени хрумки на действително осъществими модели в реални размери.

Използваните материали са хартия, плат, фолио, метални шайби, дискове, зърна от кафе и още много други, предимно непотребни, но развили въображението на младите дизайнери. Изложбата е първата им стъпка по пътя към сбъднатите мечти.

С изложба на млади дизайнери  и филм откриха празници на Гоце Делчев
Снимка: Маргарита Петкова


След откриване на изложбата, Бълграското дружество за защита на птиците - клон Гоце Делчев, и читалище "Изгрев 1930" с. Баничан представиха "Крилатият съсед 2018" - филм за живота на белия щъркел.

Събитието също е част от програмата на община Гоце Делчев по случай 106 години от освобождението от турско робство и Европейските дни на птиците, които се отбелязват за 25-та поредна година.

Най-малките природозащитници и членове поздравиха присъстващите с песни, стихотворения и пиеса. Бяха връчени благодарствени писма на онези, които са помогнали за осъществяването на дейностите свързани с опазването на белия щъркел и онлайн наблюдението на щъркеловото гнездо в с. Баничан.

Жури в което участваха гости и представители на медиите избраха имена на трите малки щъркелчета, излюпени тази година в с. Баничан.