/ БГНЕС
Президентът Румен Радев посети древния град Хераклея Синтика, където се срещна с ръководителя на разкопките доц. Людмил Вагалински. Доцентът запозна държавния глава с откритията, които са направени от археолозите през годините работа. Това е един невероятен обект, който трябва да бъде показан на света, каза Румен Радев за античния град.

БГНЕС

Президентът определи обекта като уникален, с огромен потенциал. Той изтъкна, че тук археолози, община и държава работят в синхрон. Необходимо е да се направи отвеждаща инфраструктура, както и да се социализира мястото, тези инвестиции ще се отплатят под формата на добавена стойност, посочи Румен Радев.

"Знам, че държавата помага вече, решен и е въпросът за изграждането на пътя, но трябва да стане факт. И разбира се, трябва да водим една много по-агресивна реклама, за да може светът да види тази невероятна даденост, която ние имаме.", посочи президентът. Той приветства използването на съвременни методи за популяризиране на обекта, като снимки от въздуха със самолет и с дрон, така че по един по-добър начин да се разкрива древният град.

БГНЕС

Преди да пристигне в Хераклея Синтика, държавният глава посети Сандански и Петрич, където се срещна с ръководствата на двете общини. Президентът отбеляза, че общинските кметове поставят дългосрочни цели за развитието на този край. Освен работата по развитие на туризма с двете общини и задържане на младите хора, Румен Радев отбеляза и усилията на двете общини във връзка със здравеопазването на местно ниво.

"Тук имаме уникален случай на обединяване на общинските болници на община Петрич и община Сандански, така че да може да се съхрани не само, но и да се развива общинското здравеопазване", посочи президентът.