/ iStock/Getty Images
За поредна година преди коледните празници събират и трайни хранителни продукти, с които да се подпомогнат социално слаби семейства от града
"От началото на епидемията от коронавирус се увеличава броят на хората, които всяка събота получават топъл обяд от кухнята за бедни към храм "Свети Николай" в Благоевград.

През последните седмици порциите, които се раздават, са близо двеста", каза Мирела Кючукова, която е ръководител на кухнята и на Православен информационен център - Благоевград.

"Преди началото на епидемията раздаваните порции са били между сто и тридесет и сто и петдесет. Сред новите потребители има хора, които споделят, че са загубили работата си или са увеличили разходите си за лекарства и други нужди", разказа Мирела Кючукова.

Над 526 000 нуждаещи се получават пакети с храна или топъл обяд

"Те нямат средства и за предпазни маски и дезинфектанти и често ползват стари шалове, с които да покрият лицето си", допълни тя. Затова от кухнята призовават за даряване не само на хранителни продукти, но и на предпазни средства.

За поредна година преди коледните празници от Православния център, съвместно с Общинския съвет по наркотични вещества, събират и трайни хранителни продукти, с които да се подпомогнат социално слаби семейства от града.

"Дарителската кампания ще продължи до средата на декември, а храните ще бъдат раздадени преди празниците", посочи Мирела Кючукова. Те са за семейства на наркозависими, за бедни възрастни хора, а съвместно с училищата се предоставят хранителни продукти и на ученици от семейства с ниски доходи.

"В кампанията ще бъдат събирани дълготрайни пакетирани храни от първа необходимост, както и шоколади, вафли и лакомства, които ще бъдат коледна изненада", каза още Мирела Кючукова.
БТА