Повече от 3000 кандидат-студенти са подали до момента документи за редовната сесия
Повече от 3000 кандидат-студенти са подали до момента документи за редовната сесия / netinfo
Над 3 000 кандидат-студенти са подали досега документи в ЮЗУ “Неофит Рилски” за явяване на редовната изпитна сесия за учебната 2008/2009 година, която стартира на 11 юли, съобщи говорителят на висшето училище Крум михайлов.

Същата е цифрата и на подадените заявления в 27-те бюра в страната. Това означава, че до крайният срок - 8 юли, броят на пожелалите да премерят сили в конкурсните изпити на университета ще надхвърли рекордната цифра от 7 000, което е далеч над предварителните прогнози, коментира заместник-ректорът по образователните дейности доц. д-р Траян Попкочев.

Статистиката сочи, че най-много –1828, са пожелалите да следват маркетинг, следвани от специалност финанси – 1738 и икономика на социално-културната сфера – 1209. По изпити класацията запазва миналогодишната логика – 1243 от досега записалите се са посочили български език, 256 – история и 224 – история.

Според доц. Попкочев интересът е по-голям, защото успешно положената матура подхранва надеждата на младите хора да отворят пред себе си университетските порти. Той напомни, че тези, които ще издържат матура през есента, а сега са се явили на изпит, придобиват правото на кандидат-студенти и при класацията ще се вземе по-високата оценка.

Интересът към ЮЗУ е продиктуван и от многото нови специалности, които ще се изучават от тази година, като Балканистика, Чужд език и етнология, Европеистика, Музикално изкуство и Музикален театър.

Разширен е и кръгът от специалностите, за които се допуска задочно обучение – История, Връзки с обществеността, Стопанско управление, Икономика на социално-културната сфера (редовно), предучилищна и начална училищна педагогика.