От МОСВ предупреждават за опасност от преливане на реките
От МОСВ предупреждават за опасност от преливане на реките / снимка: Sofia Photo Agency


Оперативното звено за управление на водите в извънредни ситуации, създадено със заповед на министър Нона Караджова, информира, че през следващите 1-2 дни отново се очаква повишаване на речните нива в много райони на странатаа. По данни на НИМХ от днес до 16 февруари валежните количества за целия период в повечето места ще са до 10-20 л/кв.м, но в отделни райони, главно на Южна България и Рило-Родопската област - и над 30-40 л/кв.м. Предстои обилно снеготопене в равнинната част от страната, където има снежна покривка, и в планинските райони под 1400 метра.

Оперативното звено в Министерството на околнта среда и водите  информира областните управители и кметовете да предприемат необходимите действия за провеждане на високите води през язовирите общинска собственост - дадено е указание да се осигури свободен обем от поне 25% за поемане на високата вълна в общинските язовири и да се осигури дежурство за предупреждение при преливане.

Изпратени са писма до Напоителни системи и съответните ВиК за вземане на съответните мерки за провеждане на високите води през хидротехническите съоръжения, които стопанисват.