Община Белица въвежда допълнителни противоепидемични мерки заради повишената заболеваемост от COVID-19 на територията на област Благоевград, съобщиха от общината.

Със заповед на кмета на Белица Радослав Ревански се преустановява провеждането на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер, преустановява се и провеждането на присъствени групови занятия за деца и възрастни в езикови и образователни центрове и други обучителни центрове и школи.

Новите мерки предвиждат и преустановяване на посещенията на библиотеки, музеи, галерии, кина, театри, концерти и други сценични прояви на закрито. Няма да се допуска публика на спортните състезания на открито, а провеждането на събирания и тържества от частен характер като сватби, кръщенета и други се допуска с участието на не повече от 15 лица на закрито и 30 лица, когато събиранията са на открито.

Увеличават с 20% заплатите на ваксинираните служители в Община Белица

Със заповедта на кмета на Белица се въвежда изискването на пазари и тържища на открито да се създаде организация за еднопосочно движение, а както на открито, така и на закрито в търговски, административни и други обекти не се допускат повече от 1 човек на 8 квадратни метра, както и струпване на хора.
Заповедта е в сила до 13 февруари, а контрол по изпълнението е възложено на началника на полицейското управление в Белица.

В област Благоевград от началото на годината случаите на COVID-19 се увеличиха драстично. Заразната заболяемост за 14 дни достигна 1645 души на 100 хиляди души население, съобщиха днес от Регионалната здравна инспекция. Под домашна карантина са повече от 4100 лица, а в лечебни заведения са настанени 264 пациенти. Свободните легла за лечение на пациенти с коронавирус в областта са 135, от които 9 за интензивни случаи. Увеличава се броят на ваксинираните лица. За последното денонощие са поставени повече от 1200 дози ваксини срещу COVID-19.
БТА