НАП събират неплатени данъци по телефона
НАП събират неплатени данъци по телефона / netinfo
2000 юридически лица, които не са платили данъците и осигуровките си, установи НАП - Благоевград при обработка на декларациите до настоящия момент. По този повод данъчните стартират кампания “Телефонно обаждане”, която ще даде възможност на клиентите да платят дължимите суми, без срещу тях да се приемат принудителни мерки.

Принудителните мерки започват с покана за доброволно заплащане на дължимите суми, след което се пристъпва към запори на банкови сметки, обезпечаване с имущество и други санкции, които в повечето случаи блокират работата на фирмите, напомниха от благоевградската дирекция.

Телефонната кампанията ще стартира на 26-ти този месец и ще приключи на 30 юни. При необходимост тя ще бъде удължена.

27 500 декларации по Закона за данък върху доходите на физически лица са подадени в салона за обслужване на НАП в Благоевград в хода на кампания 2008, съобщи на пресконференция говорителят на данъчната служба Лили Димитрова. Броят на подадените декларации по Закона за корпоративно подоходно облагане е 6000.

Въпреки големия брой декларации тази година, в края на кампанията нямаше струпване на клиенти и не се наложи удължаване на работното време в дирекцията, уточни Димитрова. По думите й от НАП – Благоевград отчитат изключително успешна кампания, което се дължи и на по-добрата организация от страна на данъчна администрация, и на повишената култура на клиентите.

През 2007 г. подадените декларации по ЗКПО са 4 700, а по ЗДДФЛ - почти 39 000. Разликата идва от това, че сега годишното изравняване се прави при работодателя, а не всеки сам, както беше през миналата година. Там се подаваха данните за семейното подоходно облагане и облекченията за деца, което значително улесни работата на данъчните служители, обясни Лили Димитрова.