Музика и рисуване - само до десети клас
Музика и рисуване - само до десети клас / БГНЕС

В проекта за учебния план, който е на сайта на Министерството на образованието и науката (МОН), се дискутира възможността за първи път, макар и не с толкова много часове, предметите от направлението „Изкуства” - музика и изобразително изкуство, да се изучават до десети клас, включително. Това каза пред журналисти зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

Тя добави, че новият Закон за предучилищното и училищното образование дава възможност да се изучава и хореография.

Просветното министерство с идея за по-дълга учебна година

Училищата с разширено и профилирано изучаване на изкуства - музика, изобразително изкуство и хореография, днес с концерт в София изразиха несъгласието си с проектите на държавните образователни стандарти, предвиждащи намаляване на часовете по изкуствата.

Попитана дали е възможно да има матура по изкуствата, както искат тези училища, Кастрева коментира, че законът в момента предполага, че втората задължителна матура може да бъде и по специалността, когато става дума за професионално училище. Сред училищата по изкуствата има и професионални училища, добави тя.

„По музика може, така че допустими са всички разпоредби, които законът ни е дал като възможности за взимане на решение. От догодина това не може да стане, защото законът влиза в сила от 1 август 2016 г.”, обясни зам.-министърът.

Без история и география за абитуриентите

Част от училищата по изкуствата са и професионални училища и Министерството на културата дава на своите ученици професионална подготовка и това означава, че вторият им държавен зрелостен изпит може да бъде по специалността, каза Ваня Кастрева. По изобразително изкуство към настоящия момент не може да има матура, защото не можем да излезем от рамките на закона, заяви тя.

Източник: БТА