Месечна дефлация отчете статистиката
Месечна дефлация отчете статистиката / netinfo

Месечна дефлация от 0,4 на сто за юни тези година отчете Националният статистически институт. Инфлацията от началото на годината е минус 1,1%, а годишната инфлация за юни е 2,6%.

За месец храните и безалкохолните напитки през юни са поевтинели с 1,2 на сто, а за година поскъпването е с 5,3 процента. Алкохолът и тютюневите изделия през юни са останали на майските си цени, но за последните дванадесет месеца е отчетен лек ръст от 0,7 на сто. Тенденциите при облеклото и обувките са разнопосочни – спад от 0,2 на сто за месец и 0,9 процента ръст на годишна база.

В сферата на жилищата – наеми, текущ ремонт и комунални разходи през миналия месец е отчетено леко понижение от 0,2 на сто спрямо май, а за година цените са се повишили с 2,8 процента. Мебелите и електроуредите са запазили цени си през юни, като спрямо шестия месец на миналата година те са с процент по-скъпи.

В здравеопазването цените са паднали и на месечна, и на годишна база съответно с 0,1 и 3,1 на сто. При образованието няма движение на цените спрямо предходния месец, но в сравнение с година по-рано то е възходящо с 3,7 на сто.

В транспортния сектор цените са паднали с 0,7 на сто на месечна база, а на годишна основа е отчетено повишение с 0,8 процента. Леки понижения са регистрирани в сферата на съобщенията 0,4 процента за месец и 0,2 на сто за година.

Развлеченията са ни излезли с 2,6 на сто по-скъпи спрямо май и с 0,9 на сто по-евтини в сравнение с шестия месец на миналата година. Цените в ресторанти и хотели са били по-високи през май, като в сравнение с предходния месец ръстът е с 0,4 процента, а в сравнение с юни миналата година – 4 процента.