/ Дарик, архив
Инспекцията по труда започна проверка на инцидента в рудник Ораново". На 14 ноемрви, към 17:00 часа вагонетка се откъсна от релсите и помете 54-годишния Стефан Синяков от симитлийското село Долно Осеново. Мъжът издъхна от тежките травми в благоевградската болница.

По случая работят трудовите експерти от Кюстендил, тъй като в местната държавна инспекция има минни специалисти.

"Изказвам съболезнования на близките на загиналия работник. Към момента обаче е все още много рано за каквито и да било коментари. Иззета е цялата документация от рудника. Нашите проверки са продължителни. Вероятно ще ни трябва около месец, за да изясним всички обстоятелства и да излезем с конкретни резултати", заяви за Дарик Валентин Златински, директор на областната инспекция по труда в Кюстендил.

Отново смъртен случай в рудник "Ораново"

Прокуратурата също започна разследване на инцидента.

Това е поредната трагедия, свързана с рудник "Ораново". През 2007 г. при два инцидента загинаха по двама миньори. При срутване през 2010 г. трима въглекопачи бяха ранени. В края на февруари тази година срутване в рудника прати миньор в болница. По-рано, през май 2016-та отново срутване рани други двама миньори.

Но най-голямата трагедия се случи на 16 юли 2013 година, когато срутване на скали и кална маса погреба четирима миньори. Тогава под земята завинаги останаха Николай Михайлов, Иван Лазаров, Асен Стойнев и Христо Младенов.