Хиляди любители на родния фолклор се събраха на фестивал в с. Баня
Хиляди любители на родния фолклор се събраха на фестивал в с. Баня / Снимка: Вероника Атанасова

Хиляди любители на българския фолклор се събраха на фестивала „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра", който се проведе за пръв път в разложкото село Баня.

Организатори на събитието са кметството в Баня и Народно читалище "Просвета". Фестивалът бе официално открит от кмета на селото Мария Юрганчева, която приветства всички участници и гости.

На амфитеатралната сцена пред Старата римска баня пяха и танцуваха двеста самодейци от цялата страна, като за всички тях бяха осигурени грамоти за достойното им представяне. Паралелно с фолклорната програма имаше и кулинарна изложба на различни традиционни местни ястия, гозби и тестени изделия.

Всички присъстващи имаха възможността да опитат от кулинарните специалитети, приготвени от местните кулинарки, които доброволно се включиха в приготвянето им. Също така бяха направени и демонстрации на различни стари домашни занаяти, като плетене, предене на рудан и приготвянето на домашен кускус и трахана, наричан от местните траан.

Кметът Мария Юрганчева заяви, че идеята на това събитие е да се популяризира фолклора, традициите, гозбите и бита на Баня. Тя допълни, че фестивалът ще се превърне в ежегодно събитие.