Хаджигаев: Проектобюджетът е реален, позициите ни с кмета се уеднаквяват
Хаджигаев: Проектобюджетът е реален, позициите ни с кмета се уеднаквяват / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив
Хаджигаев: Бюджетът е реален, позициите ни с кмета се уеднаквяват
37522
Хаджигаев: Бюджетът е реален, позициите ни с кмета се уеднаквяват
Хаджигаев: Бюджетът е реален, позициите ни с кмета се уеднаквяват
  • Хаджигаев: Бюджетът е реален, позициите ни с кмета се уеднаквяват
  • Хаджигаев: Бюджетът е реален, позициите ни с кмета се уеднаквяват

Председателят на Общински съвет – Благоевград и областен координатор на ГЕРБ Костадин Хаджигаев заяви пред журналисти, че проектобюджетът за 2011 г. според него е реален и позициите на групата съветници от ГЕРБ почти се уеднаквяват с тези на кмета Костадин Паскалев.

С около 5 000 000 лв. по-малко ще бъдат средствата за делегираните държавни дейности в сравнение с предходния бюджет, като основният проблем е свързан с промяната в начина на финансиране на бившите областни диспансери в града, коментира Хаджигаев. Той подкрепи мнението на градоначалника отпреди дни, че държавата трябва да внесе яснота по какъв начин ще се финансират занапред тези лечебни заведения.

Според него обаче не отговарят на истината твърденията на кмета, че през последните два месеца от годината няма да има средства за заплати на общинските служители. Пари за заплати ще има, те са заложени в приоритетите на бюджетните разходи за 2011 г., увери той.

С около 3 млн. лв. се намалява размерът на бюджета и заради решението на общинските съветници да спрат част от програмата за управление на собствеността с мотива, че трябва да се запазят общински имоти за по-добри времена или пък Общината да е съсобственик, каза още Костадин Хаджигаев.

Желанието на всички нас е да влязат повече пари в общинската хазна, но искаме и кметският екип да участва по-активно и да печели проекти от европейските фондове, подчерта той и посочи, че 1 млн. лв. от резерва, предназначени за дейности по чистота, ще бъдат изразходвани за съфинансиране на Общината по европейски проекти.

Според Хаджигаев има вероятност заложените за бюджетното звено „Спортни имоти” 570 000 лв. да бъдат гласувани, ако на общинските съветници се предоставят подробни разчети как ще бъде изразходвана тази сума. До момента каквито документи сме поискали от общинската администрация, са ни ги осигурили, каза той.

В писмо до председателя на Общинския съвет, получено този следобед, директорът на благоевградския театър Николай Кимчев отправил молба да бъде гласувано предложението на кмета за допълнително финансиране на културния институт в размер на 150 000 лв. До провеждането на сесията, на която ще се обсъжда проектобюджетът, ще поискаме среща с министъра на културата Вежди Рашидов и ще коментираме с него начините на финансиране на театъра. Според мен културните институти в града не трябва да се разглеждат поотделно, наистина има какво да се желае от тях, но затварянето на някой от тях не решава проблема, смята Хаджигаев.

Благоевградските общински съветници да вземат решение за бъдещето на Камерната опера в града, предложи миналата седмица кметът Костадин Паскалев. Според него в Общинския съвет трябва да се проведе дискусия дали да се запазят културни институти с преобладаващ състав от столицата и без осезаемо културно присъствие в града. Костадин Хаджигаев обяви, че вече са проведени разговори с представители на Камерна опера и е поискана програма за предвидените дейности през настоящата година и стратегия за развитие. Личното ми мнение е, че операта трябва да се запази, за да имат благоевградчани повече възможности за културен живот, каза още Хаджигаев.