Грипната епидемия в Благоевградска област стихва до дни
Грипната епидемия в Благоевградска област стихва до дни / снимка: Sofiq Photo Agency

До края на седмицата се очаква в Благоевградска област да бъде отменена грипната епидемия, а в други места на страната тепърва да започне, съобщават от здравното министерство. Приключването на епидемията означава, че се възстановяват плановите операции, свижданията, женските и детски консултации, изпълнението на имунизационния календар.

От утре се възобновяват учебните занятия във всички училища в региона. По данни на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве няма причина принудителната ваканция да бъде удължавана, тъй като броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в региона е намалял.

При наличие на симптоми на болестта всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи на работа или училище, съветват специалистите. От Министерството на здравеопазването напомнят, че са осигурени за пациентите безплатни антивирусни препарати, които могат да се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения, от Спешна помощ и от личните лекари.