Георги Киряков: Движение България на гражданите иска да работи за европейското ни бъдеще
Георги Киряков: Движение България на гражданите иска да работи за европейското ни бъдеще / netinfo

Интервю с Георги Киряков, водач на листата на "Движение България на гражданите" - 1-ви МИР - Благоевград.

 

Г-н Киряков, как оценявате предизборната кампания до момента?

Мога да я определя като една от най-безполезните за българските граждани и изключително полезна за картела ГЕРБ-БСП-ДПС. Толкова агресивно поведение от страна на някои политически централи, толкова изсипани с торби пари, не бях виждал по избори, а считах, че съм видял всичко. Между другото избирателите явно не разбират в достатъчна степен, че тези огромни суми, които ГЕРБ изливат в кампанията си, са изтръгнати насила от собствените им джобове за последните четири години. Същото ще бъде и в следващите четири години, не се съмнявайте. Докога не знам. Може би, докато си дадем ясна сметка, че всичко си има граници, всичко си има край. Дано тази сметка си я дадем на тези избори.

Смятате ли, че посланията, заложени в управленската програма на "Движение България на гражданите" достигнаха до хората?

Посланията ни бяха честни, ясни, поднесени с голяма доза разум и умереност. Но заради истеризирането на кампанията, докарването й до границата на безумството, вероятно една част от тях просто не бяха чути. И все пак съм убеден, че все още е останал здрав разум у българите и ще се даде възможност нормалността да навлезе трайно във всекидневието ни. Не виждам причина да не се чуе например, че българските майки заслужават справедливо обезпечение за отглеждането на децата си, понеже са си внасяли редовно вноските в социалната система. Не виждам причина да не се чуе, че пенсионерите в България мизерстват и индексацията на пенсиите им на всеки шест месеца е задължителна, а не излишен лукс. Не виждам причина също така бизнеса да не чуе, че трябва да бъде оставен да работи спокойно, за да може да създава работни места и да печели в тази толкова тежка ситуация, до която ни докара Бойко Борисов и неговото корумпирано и некомпетентно правителство.

Каква България искате да видите в края на следващия управленски мандат?

Преди всичко нормална европейска България. България, в която младите хора искат да останат, понеже виждат перспективи за развитието си. България, в която пенсионерите не се чудят дали първо да си платят сметките или да си купят лекарства, а за храна каквото остане. България, в която престъпниците са в затвора, а не в Министерски съвет, в която хората да живеят спокойно, да не се тревожат дали няма да бъдат ограбени. В която полицията закриля гражданите, а не престъпниците. Нищо невъзможно не искаме, нищо неизпълнимо не си поставяме като цели в „Движение България на гражданите”.

Вие сте сред младите лица в политиката. Какви качества трябва да притежава модерният политик?

Освен напълно логичните неща като компетентност, образованост и мотивация за работа, всеки политик, не само младите, трябва да притежава здрав разум, съвест и разбиране за мисията на политика. Именно последните неща се оказаха доста дефицитни в последните години. Виждаме как млади хора, участващи в политика, се оказват добри ученици на по-старите си политически ментори, че и ги задминават по наглост, по арогантност, по желание за лично облагодетелстване. А иначе няма значение дали си модерен, постмодерен или античен средновековен политик. Политиката си има граници, от които никой политик не бива да излиза, но много са я преминавали.

Колко мандата очаквате от 1-ви МИР - Благоевград за следващите четири години?

Може да звучи шаблонно, но все пак искам това да се реши от избирателите на 12 май. Срещите, които направихме в областта в месеца на кампанията, а и преди това, ме правят оптимист. Все пак съм малко притеснен от това, което чувам в последните дни. Изсипват се огромни средства за купуване на гласове, няма жал към избирателите, няма скрупули. Това сериозно наврежда на крехката ни демокрация. Защо искаме да сме наследници на байганьовщината, не разбирам.

В изборната бюлетина участвате с номер 33. Намирате ли някаква символика в числото?

Често ми казват, че свързват 33 с Христовата възраст, казват че това е хубаво и запомнящо се число. Казват, че носело късмет. Но нека си представим, че трябваше да разчитаме само на тези аргументи, без да правим кампания, без да правим срещи, без да обикаляме и убеждаваме гражданите на България, че политика ще има, че политици ще има, че избори ще има, парламент ще има, че все някой трябва да свърши работата по управлението на страната. Ами мисля, че никаква символика в числото 33 нямаше да свърши работа без тези неща. Символиката е хубаво нещо, но някой трябва и да работи. Казвам го и сериозно, и с усмивка. "Движение България на гражданите" е партия, която иска да работи – за гражданите, за изстрадалата ни страна, за европейското ни бъдеще.