Франция възхитена от ансамбъл „Пирин“, публиката сравни изпълненията им с космическа енергия
Франция възхитена от ансамбъл „Пирин“, публиката сравни изпълненията им с космическа енергия / Снимка: Община Благоевград

Световноизвестният благоевградски ансамбъл „Пирин" отново покорява сърцата на френската публика. По покана на френската секция на CIOFF - UNESCO (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО), артистите от ансамбъла отпътуваха за Франция и вече изнесоха първите си концерти в Ментенон и Сен-Пиа, като гости на Международния фолклорен фестивал „Приятелите на Шато дьо Ментенон".

Наред с участията си на прекрасната сцена пред замъка „Ментенон", феерията от музика, песни и танци на ансамбъл „Пирин" се пренесе в Сен-Пиа, където изнесе фолклорна програма по време на презентация на българското кулинарно изкуство. Жителите и гостите на малкото френско градче, не само имаха възможността да опитат от вкустните български гозби, но и бяха пленени от емоционалните изпълнения на благоевградския състав.

Президентът на Международния фестивал в Ментенон г-н Жан-Пиер Роне остана възхитен от красивите и звучни гласове на певиците от хора на Ансамбъл „Пирин". След техните акапелни изпълнения в програмата, сподели пред българските артисти, че отдавна публиката на този град не е слушала такава музика, изпълнена с полифонична звучност и космическа енергия.
Турнето на ансамбъла продължава с участие в Международния фолклорен фестивал „Музиката, гласовете и танците на света" в град Фельтен, заедно с фолклорни състави от Аржентина, Армения, Венецуела, Кот д` Ивоар (Западна Африка), Мексико, Таити, Тайланд.