Бойко Борисов прати правителствен хеликоптер за спасяване на мъж в Пирин
Бойко Борисов прати правителствен хеликоптер за спасяване на мъж в Пирин / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Премиерът Бойко Борисов лично се е разпоредил за предприемане на бърза спасителна операция в Пирин планина на мъж, който по-рано днес получи инсулт по време на туристически преход в подножието на връх Вихрен.

Борисов е изпратил правителствения хеликоптер за транспортиране на 45-годишния Румен Рачев, който е от Велико Търново, съобщиха за Дарик от Планинската спасителна служба в Банско. Хеликоптерът прави опит към този час за кацане в местността "Типиците", намиращa се на километри от "Тевното езеро" в планината.

Инцидентът с мъжа станал към 14.00 часа. Веднага хора от групата подали сигнал в ПСС-Банско. Спасителите се отправили към мястото, но има проблем със свалянето на болния към базите на спасителната служба.

Теренът е скалист и е на над 2600 метра надморска височина. Заради това, че е с инсулт, транспортирането на мъжа трябва да се извърши по най-безопасния за него начин, като бъде почти неподвижен. Туристи от групата на пострадалия великотърновец Румен Рачев са се обаждали до различни институции за отпускане на вертолет или хеликоптер, но не срещнали разбиране, научи Дарик.