Без райониране за първолаците в Пиринско
Без райониране за първолаците в Пиринско / netinfo
В Пиринско няма училище, което да е застрашено от по-голям брой кандидатстващи за прием първокласници от капацитета на дадено учебно заведение.

За момента не съществува опасност от прекомерен наплив и за традиционно най-желаните СОУИЧЕ и 3-то ОУ, коментира за Дарик началникът на образователния инспекторат в Благоевград Огнян Соколов след стартиралата национална дискусия за районирането на учениците в 1-ви клас.

При наличието на по-голям брой кандидати с предимство да се приемат деца със специални образователни потребности и деца от етнически групи с оглед интегрирането им в общообразователните училища, са част от предложенията на РИО – Благоевград, изпратени в просветното министерство.

С предимство да се ползват и децата с по-голям брат или сестра, обучаващи се в желаното училище, както и такива, чиито родители работят в същото учебно заведение, допълни Огнян Соколов.

Според него е наложително да се регламентира график за прием на учениците в 1 клас. Конкретното наше предложение е кампанията да стартира на 1-ви юни и да продължи до 30 юли, след завършване на задължителна подготвителна група и издаване на съответното удостоверение, каза още началникът на инспектората.