/ iStock
За пръв път Банско ще бъде домакин на състезание по парапланеризъм, съобщиха от Общината.

Състезанието ще се проведе в дисциплината крос-кънтри в дните от 28 август до 3 септември. В него ще участват 27 състезатели от четири страни по правилата на Международната федерация по въздушни спортове FAI и Българския национален аероклуб.

Джаз, рок, фолклор и опера завладяват Банско

В стартовете ще вземе участие и един от най-добрите парапланеристи в страната - 26-годишният Георги Джолев от Банско. Маршрутите в първото състезание по парапланеризъм в Пирин ще бъдат основно в планината и долината около Разлог, Банско и Баня.

При подходящи метеорологични условия е възможно маршрутите да се разширят и да обхванат южните склонове на Рила, най-западните склонове на Родопите (Елешница, Якоруда, Ковачевица, Лещен) и долината на Гоце Делчев, допълват от пресцентъра.

Дължината на маршрутите е около 50 км, а в дните с много добри метеорологични условия може да достигнат 80-100 км. Състезателните полети са всеки ден от 29 август до 3 септември от 12:00 до 18:00 часа. Организатори на състезанието са клуб по въздушни спортове Скайномад, със съдействието на община Банско и Юлен АД.
БТА