Арестувани митнически служители
Арестувани митнически служители / Снимка: Дарик, архив
От години даваме сигнали за корупционни практики не само на Кулата, но и на останалите гранични пунктове у нас. Сега, след снощната акция на ДАНС и ГД БОП се вижда, че порочните практики са действали на много високо ниво. Така Александър Стамболийски, заместник-председател на Съюза на българските транспортни работници, коментира за Дарик специализираната операция на българо-гръцката граница, при която са арестувани над 20 митнически служители и собственици на транспортни фирми.

"Поради тази причина искахме да се въведат монитори за наблюдение от страна а шофьорите при натоварвания, при преминаване, но това наше искане не беше осъществено. Може би, за да се облагодетелстватт тези практики", предположи Стамболийски.

Той призна, че в момента МВР проверява всеки един сигнал, подаден от браншовата организация, и поздрави участвалите в снощната специализирана акция.

"Показателно е,че има развитие и се полагат усилия за борба с корупцията", допълни той.

Александър Стамболийски призна, че не е изненадан, че сред задържаните има и собственици на транспортни фирми.

"Винаги има две страни в една корупционна схема - за да се получават подкупи, значи има някой, който ги дава. Не се съмнявам, че има участие на собственици на транспортни фирми, на спедиторски фирми , винаги има посредници. Всеки трябва да носи отговорността за действията си", подчерта той.

Снощната акция на Кулата блокира напълно движението през българо-гръцката граница. Това образува километрични колони от товарни автомобили и от двете страни на пункта. В момента опашката от българска страна е 5 км, а от гръцка - двойно по-голяма.

В момента движението е пуснато.