Река Елховска е била замърсена от отмиването на торови смеси
Експерти от РИОСВ-Смолян, Басейновa дирекция „Източнобеломорски район“-Пловдив, Регионална лаборатория-Смолян и Районно управление-Мадан провериха два сигнала за замърсяване на река Арда и река Елховска в района на Рудозем през почивните дни, съобщиха от МОСВ.

МОСВ

При проверка на постъпил в неделя сигнал за запенване на река Елховска при град Рудозем, екоексперти и полиция са констатирали, че в следствие на проливните дъждове в събота вечерта, река Елховска е била замърсена от отмиването на торови смеси, образувани от дейността на кравеферма в село Бърчево, община Рудозем, собственост на ЕТ „Реми 90 - Меди Лошев“ село Чепинци.

От Басейновa дирекция „Източнобеломорски район“-Пловдив са взети водни проби, които ще бъдат анализирани лабораторно. За допуснатото замърсяване, собственикът на кравефермата ще бъде санкциониран.

След бурите: Каква е обстановката в Родопите и по Черноморието (ВИДЕО)

В събота след обяд, при извършен оглед е констатирано замътване по левия бряг на река Арда. Взети са три водни проби, като измерените на място физикохимични полеви показатели в реката, не превишават стойностите за добро състояние, съгласно нормативната уредба.

Сигналът е подаден от местен рибар, според който е възможно замътването по левия бряг на река Арда да се дължи на Хвостохранилище Рудозем 2, намиращо се в близост. При проверката е установено, че в точката на заустване на хвостохранилището водата е бистра, както и че няма авария или нарушаване на експлоатационната му дейност, които биха довели до замърсяване.

МОСВ

Водните проби, взети от точка на отстояние около 100 метра от мястото на заустване, показват малко по-високи стойности, спрямо стойностите измерени от отпадъчните води на Хвостохранилище Рудозем 2.

В непосредствена близост до хвостохранилището, само на няколко метра от заустването е разположена строителна техника, до която са установени следи от измиване на бетоновози.

Към момента на проверката не се формират отпадъчни води от измиване. С цел недопускане на замърсяване с отпадъчни води, формиране от измиването на строителна техника, са предприети действия по установяване законността на мястото, на която са паркирани бетоновозите и необходимостта от издаване на съответните разрешителни по реда на Закона за водите.

В неделя, по време на последваща проверка, не са установени неправомерни действия по измиване на строителна техника.