/ БГНЕС
Постъпленията в офиса на НАП в Смолян възлизат над 96 милиона лева за първото полугодие, което е с близо 400 000 лв. повече със същия период на 2021 г., съобщиха от областния офис на Агенцията. Най-висок ръст се отчита на постъпленията при корпоративен данък - 21 процента, а осигурителните вноски се увеличават устойчиво с над 8 процента.

"За пореден път офисът на НАП в Смолян отчита ръст в приходите,  което се дължи на партньорския подход и липсата на натиск от страна на приходната агенция", заяви директорът на офиса в Смолян Таньо Караманолов. Според него високата събираемост е добра новина както за бюджета, така и за обществото.

Ръст на приходите в НАП с над 1,6 млрд. лв.

Приходите за централен бюджет до края на юни са над 40 млн. лв., като данъкът върху доходите на физически лица е почти 14 млн. лв., а 8.8 млн. лв. - корпоративният данък. Постъпленията от ДДС са над 15 млн. лв. Осигурителните вноски надвишават 56.3 млн. лв., от които 33.7 млн. лв. са за държавно обществено осигуряване, 14.9 млн. за здравноосигурителни вноски и 7.6 млн. лв. за допълнително задължително пенсионно осигуряване.