/ iStock/Getty Images
Внесъл съм жалба в Административен съд-Смолян, срещу решението на Общинския съвет (ОбС), с което бе гласуван бюджетът на Община Златоград.

Това каза кметът Мирослав Янчев. „Обжалвам не за да покажа, че кметът не се съгласява с предложенията на мнозинството съветници, а по-скоро заради това, че като икономист не се примирявам с така приетия бюджет“, добави Янче, като уточни, че е опитал подробно в жалбата си мотивите.

„17-а година се опитвам да работя в направление на един финансов стабилитет на Общината, с покриване на разходи, решаване на проблеми с плащане на стари задължения, които наследих. Община Златоград не влиза в нито един от показателите на Министерството на финансите, с което показваме, че имаме добро финансово управление“, посочи още Мирослав Янчев.

По думите му приетият от Общинския съвет бюджет ограничава сериозно правомощията му. Той даде за пример, че за да възложи една машиносмяна на фирма да почисти речно корито, канавки или да направи заравняване на улица, изнесена от дъжд, трябва да има решение на ОбС. 

„Но това не е проблемът на жаленето в съда. Проблемът е, че мнозинството в ОбС направи промени в проекта за бюджет, които първо не бяха публично оповестени, и второ – не бяха обсъдени под никаква форма с нашите съграждани, а внесени три часа преди самото заседание на Общинския съвет“, каза още кметът на Златоград. 

Делото все още не е насрочено за разглеждане в Административния съд в Смолян, посочиха от съдебната инстанция.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Елена Павлова. БТА