Костадин Ангелов
Костадин Ангелов / БГНЕС
Заболелите спешни медици в Пазарджик са общо 11, а техни колеги от филиалите в областта ще бъдат командировани, за да ги заместят. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в Пазарджик.

"Впечатлен съм от организацията в областта и общините. Всичко служби работят в изключително добър синхрон. Заболелите медици в ЦСМП-Пазарджик вече са 11".
Днес са излезли нови 6 положителни проби, седмата положителна проба е на медицинска сестра, а старите случаи са 4. Очакват се да излязат още 18 проби на останалите медици.

Шестима медици от Спешния център в Пазарджик са с Covid-19


Министърът се срещна с областния управител на Пазарджик Стефан Мирев, зам.-директора на регионалната здравна инспекция д-р Хюля Шериф, с директора на областната болница в града д-р Красимир Темнилов, представители на местната власт и медицински служители от центъра за спешна помощ и многопрофилната болница.

"В началото на епидемията трябваше да доставяме апаратура, но не можем да доставяме хората. Апелът ми е да се спазват противоепидемичните мерки, тъй като натискът  върху здравната система е голям", заяви здравният министър.

Направена е необходимата организация за отделяне на два потокa, така че да не се смесват хората, увери още Ангелов.

По отношение на необходимия ресурс за допълнителни възнаграждения на медиците, които досега не са включвани в диапазона на помощта, министърът заяви, че са необходими 40 млн. лева, за да се даде по 1000 лева на човек до края на годината. Направени са постъпки пред Министерския съвет и социалното министерство за преразпределяне от различни европейски фондове, за да се осигури подобен бюджет.

Той отново подчерта, че не се налагат въвеждането на нови противоепидемични мерки, но липсата на дисциплина и неизползването на дезинфектанти също е предпоставка за разпространяването на вируса.