25-годишна родилка и бебето ѝ починаха в болницата във Велинград. Вчера пред лечебното заведение на протест се събраха хора от Ракитово – родното място на починалата жена.

Според съпруга ѝ тя е била здрава, не е имала придружаващи заболявания и редовно е посещавала контролните си прегледи. Съмненията му са, че има лекарско забавяне. От болницата отричат, съобщава NOVA

Това е голяма загуба, която е и за целия лекарски екип, който даде всичко от себе си, за да оцелеят два живота. Родилката е пристигнала в болницата в добро общо състояние за нормално раждане. Бременността е проследявана от един от лекарите в екипа. Доколкото ми е известно, тя няма придружаващи заболявания”, обясни директорът на МБАЛ-Велинград д-р Данчо Гурдев. 

25-годишна родилка и бебето ѝ починаха в болницата във Велинград.  По време на раждането крайниците на жената се отпускат, челюстта се стяга, погледът се втренчва и тя изпада в кома. Резултатът от аутопсията ще покаже на какво точно се дължи това.

Родилка и бебето ѝ починаха в болницата във Велинград

„Нашите съмнения са, че такъв остър процес може да настъпи при амниотична емболия. Тя може да доведе до ДИК синдром, той е вторичен. Емболията представлява навлизане на околоплодна течност в майчиното кръвообращение. Причинява се от много фактори. Но това са наши предположения”, добави д-р Гурдев.   

Когато майката изпада в кома, започва сърдечен масаж, обдишване на жената и подаване на кислород. „Беше интубирана, възстанови сърдечна дейност и спонтанно дишане, но не възстанови съзнание. Тогава предприехме секцио по спешност. Бебето беше извадено без сърдечни дейности и дишане. Три часа се опитвахме да спасим бебето и родилката”, разясни още директорът на лечебното заведение. Д-р Гурдев подчерта, че медиците са направили всичко, което са могли.

Втори ден роднините на 25-годишната родилка, починала след раждане в многопрофилната болница във Велинград, търсят отговор каква е причината за смъртта ѝ, съобщава БНТ

Тази сутрин те се събраха на мълчаливо бдение в памет на майката и бебето, което също не оцеля.

"Категорично няма забавяне. Раждането започва нормално, но при поредната контракция спират сърцето и дихателната дейност на родилката, изпада в кома", заяви в "Денят започва" д-р Чавдар Калъчев.

По думите му са започнати адекватни реанимационни мерки.

Роднините на починалата родилка са завели 2 жалби. Образувано е досъдебно производство, назначена е съдебномедицинска експертиза.

Близките твърдят, че са я закарали жива и здрава в болницата, усмихвала се е през цялото времето и е разговаряла, когато се е разхождала по коридора.