Трябва да се направи подробен доклад във връзка с концесията на "Росенец", така че да останат ниски цените на пазара. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време на изслушване в бюджетна комисия на парламента.

Припомняме, че става въпрос за решението, свързано с прекратяване на концесията на пристанище "Росенец", което парламентът прие като промяна в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

По думите му има списък с неща, които се извършват от "Лукойл", който бил доста дълъг.

Високо напрежение в парламента: „Възраждане“ дава на КС прекратяването на концесията на „Росенец“ (СНИМКИ)

"Имаме списък от това какво прави "Лукойл", обезпечаване, измервателни уреди, предлагам един доклад какво трябва да се изпълни. Министерството на транспорта е започнало работа, 24-часово наблюдение си има и в момента. Работят контролните механизми в момента на НАП и митниците. Да се отдели пристанището ще са нужни инвестициите, няма доклад от енергийното министерство. Не съм сигурен кога ще има доклад", поясни той.

БТА

"В момента тече проверка на концесионния договор, което значи, че сега все пак има направени инвестиции от концесионера, това също трябва да бъде докладвано на НС", каза той и допълни:

"Имайки предвид, че дерогацията изтича 2024 г., компанията да представи план как стига до 0% руски петрол в края на годината. Без това да доведе до недостиг на петролни продукти у нас. Моят съвет е да се направи преглед как да протече този процес, за да не се наруши националната сигурност."

Асен Василев смята, че темата трябва да бъде разгледан не само от Комисията по бюджет и финанси, но и от енергийната, тъй като там има специфики, свързани със зависимост от вида петрол, как работи рафинерията и други неща, които не са в компетенцията на финансисти.

Председателят на комисията Йордан Цонев предложи смяна на текущия държавен представител на пристанището, за да бъде изготвен доклада от компетентно лице.

От своя страна финансовият министър каза, че ще постави въпроса пред Министерски съвет.

Мартин Димитров от ПП-ДБ също смята, че трябва да има доклад, който да бъде изготвен от министъра на транспорта.

"Не може повече да имаме представител на държавата в "Лукойл", който да не се отчита пред никого. Трябва да бъде сложен някой, който да защитава интересите на страната", заяви той.

Финансовият министър се съгласи, че е добре следващият представител на държавата да бъде избран по прозрачни критерии.