Бурни страсти в Народното събрание предизвика внесеното в парламента проекторешение за прекратяване на концесията на "Лукойл".

Предложението беше направено от лидерите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС в сряда.
 

скандал парламент
Георги Димитров


На първо четене: НС прекратява концесията на пристанище „Росенец“


След като парламентът гласува законовата промяна на първо четене по-рано в петък, от ДПС предложиха да бъде гласувано и на второ окончателно.

Това предизвика скандал в зала и последвала почивка, за да се провери има ли заявки за промени между двете четения, а ако такива липсват, то можело да се приеме и окончателно. Според председателстващата заседанието Росица Кирилова такива нямало, и законопроектът можел да се гласува още днес окончателно.

Това предизвика бурна реакция в групата на "Възраждане", според които грубо се показвал парламентаризмът.
 

скандал парламент
Георги Димитров


Казусът „Росенец“: Излезе официалната позиция на „Лукойл”


"Превръщате България в пародия на държава", каза Костадин Костадинов. Малко преди това започна второто четене на законопроекта, а депутатите на "Възраждане" се скупчиха около трибуната.

Заради безредиците в зала, депутатите отново прекъснаха временно работата си, след което гласуването в крайна сметка мина и на второ четене.

Малко след това стана ясно, че "Възраждане" се обръща към Конституционния съд заради спирането на концесията на "Лукойл" на пристанище "Росенец".

Костадин Костадинов определи случилото се като закононарушение и заяви, че за пореден път "правилникът е бил брутално изнасилен", а управляващите го четат "както дявола Евангелието".

 
24 часа/Фокус