Варна слага край на разходките на кучета по плажа, предава NOVA. За предстоящия летен сезон хората няма да имат право да пускат домашните си любимци край морето. Решението на общинската администрация среща както привърженици, така и хора, които откровено не са съгласни.

„Получихме много жалби от граждани, че по плажните ивици на града се разхождат много домашни любимци. Общинската администрация за пореден път отговаря на обществения интерес. Много е трудно това да се случи, защото винаги има най-малко две мнения по въпроса”, коментира зам.-кметът на Община Варна Тодор Иванов.

Забраната ще важи до 1 октомври, а от общината предвиждат и сериозни санкции за нарушителите. „Глобата е от 100 до 500 лв. Ако вече глобен гражданин бъде установен повторно - глобите вече са двойно по-големи - от 500 до 1000 лв.”, уточни Иванов.

Голяма част от собствениците на кучета обаче са против наложените мерки. „Мисля, че не е редно. В Австралия, например, има специален плаж за кучета. Общината би трябвало да се замисли за нещо подобно”, настоява Халена Митева.

Не са обаче малко и онези, които приветстват новата наредба. „Не е приятно за хората, които плажуват, да се разхождат кучета”, смята Яница Ямболиева.

От общината уточняват, че забраната важи за всякакви домашни любимци - не само за кучета. Дали наредбата се спазва ще следят униформени служители, които ще осъществяват контрол по плажовете.
NOVA