/ iStock/Getty Images
Живеещи на улица "Владимир Смоленски" във Варна сигнализираха, че повече от пет месеца кучета се отгглеждат в изостоавен лек автомобил. Колата е без номера, а кой е собственикът на затворените четириноги все още не е ясно. Хората казват, че не смеят да излязат от домовете си, когато кучетата са пуснати навън, защото са агресивни. Има и ухапана жена, предаде БНТ.

Въздух в купето влиза само през един от страничните прозорци. През по-голямата част от денонощието животните са затворени в автомобила. Пускат ги за час навън без каишка и намордник. Хората твърдят, че собствениците на кучетата са извън страната.

Риск от катастрофи с тирове във варненско село

Живеещите в района са подавали сигнали да Община Варна, полицията и до организации за защита на животните, но без резултат. След като уведомихме за проблема общинската администрация, оттам заявиха, че инспектори от Дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" не са установили собственика на колата, тъй като е без регистрационни номера.

Местните са подали сигнали до полицията, до Областната дирекция по безопасност на храните за нехуманно отношение към животните и до "Общински паркинги и синя зона" - за автомобил без регистрационни табели, паркиран на обществено място. Екипът ни също потърси информация от Областната дирекция по безопасност на храните. Оттам направиха проверка.

"Видимо са в добро общо състояние. Явно са обгрижвани животните. Автомобилът е без регистрационни номера. Сравнително голям, просторен е, но все пак кучетата не е редно да са вътре", казва Данаил Николов – гл. инспектор в отдел "Здравеопазване на животните", БАБХ-Варна.

Стопанинът на кучетата не се е явил в Областната дирекция по безопасност на храните, въпреки отправената към него покана. Инспекторите вече са уведомили полицията. Ако собственикът не бъде открит, кучетата ще бъдат обявени за безстопанствени и настанени в приют, което е задължение на Община Варна. Санкцията за нехуманно отглеждане към животни е от 200 до 500 лева.