/ iStock/Getty Images
Лавинообразно расте броят на изоставените кучета във Варна, заяви Елена Каравасилева, юрисконсулт във Фондация Lucky Hunt, чиято дейност е фокусирана върху спасяване и грижа за улични животни.

Каравасилева обясни, че и тази зима се наблюдава сериозен ръст на изоставените кучета в морския град. „Това се случва най-вече заради това, че хората, които си взимат животни през пролетта и лятото, за да им пазят вилите в околността на Варна, прибирайки се през есента в домовете си, просто изоставят кучетата и ги оставят на произвола на съдбата. Голяма част от тях не са кастрирани и раждат навън.

Успоредно с това, в момента върлуват много болести и животните умират. Успяваме да спасим не малко от тях, но и много просто стигат до нас, когато е прекалено късно“, каза още Елена Каравасилева.

В Каварна ще насърчават осиновяването на улични кучета

Юрисконсултът на Lucky Hunt допълни, че в техния приют край Девня се отглеждат десетки животни спасени от сигурна смърт. Някои от кучетата са докарани на място, а други спасени от улицата или от ръцете на хора, които са ги ползвали за боеве.

Към момента издръжката на фондацията е от спонсори и доброволци, които даряват храна за животните. „Много се надявам ситуацията да се промени и да виждаме все по-малко изоставени кучета и котки по улицата, защото на никой не е приятно да види болно животно, което страда, заради безхраберието на собствениците му, които са го изхвърлили“, коментира още Каравасилева.

Lucky Hunt е проектирал напълно оборудвана и лицензирана мобилна клиника. С тази клиника е по-ефективно да се реализират големи кампании за стерилизация, които организираме в селата, които са по-далеч от основната им база. Всяка стерилизираща кампания има минимална цел от 200 стерилизации, която се равнява на хиляди предотвратени раждания годишно.
 
Информационна агенция Фокус