В очакване на звезден дъжд тази нощ
В очакване на звезден дъжд тази нощ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
В очакване на звезден дъжд тази нощ
65899
В очакване на звезден дъжд тази нощ
  • В очакване на звезден дъжд тази нощ

Тази вечер от цялата страна ще има възможността да се наблюдава космическото явление, известно като „звезден дъжд". Стотици падащи звезди ще обсипят небето, а пиковата точка ще бъде между 22:00 и 03:00 ч. на следващия ден, когато на час ще падат по около 100 метеора. Звездният дъжд може да бъде наблюдаван с просто око.

Звездният дъжд е нормално явление, което се случва всяка година през август месец. Този път обаче за нас условията за наблюдение са подходящи, тъй като пикът на падащите метеори ще бъде през нощта, на ясно небе, като единственото небесно тяло, което ще пречи на звездобройците ще бъде луната, обясни астрономът от БАН Пенчо Маркишки.

„Желателно е наблюдателите, които искат да наблюдават това явление, да излязат извън града. Не се препоръчва да се правят опити за наблюдение от осветена обстановка в центъра на някой град или ако има осветление в близост, тъй като няма да се постигне никакъв ефект", обясни Маркишки.

Метеоритният поток идва от съзвездието Персей, а падащите звезди от там се наричат персеиди. Най-доброто място откъдето явлението може да бъде наблюдавано са планинските райони.

„Хората, които искат да се любуват ефектно на тези явления, практикуват следното: една група приятели или семейство , след като изберат място за наблюдение извън градовете, сядат с гръб един към друг, така че всеки човек вижда една определена част от небето пред себе си и колко сериозно, колко несериозно започват да броят метеорите. Комуникацията между тях е с възклицания, така става" каза още Маркишки.