В Китай откриха най-дългия и висок стъклен мост (СНИМКИ/ВИДЕО)
В Китай откриха най-дългия и висок стъклен мост (СНИМКИ/ВИДЕО) / БГНЕС

В Китай официално беше открит най-дългият и висок стъклен мост в света, който постави 10 световни рекорда, съобщи РИА "Новости".

Мостът е над големия каньон в националния парк Чжанцзяцзе, в провинция Хунан. Дълъг е 430 м, широчината му е 6 метра. Той е съставен от 99 трислойни прозрачни стъклени панела, които съединяват каньона на височина 300 метра. Наричат местността "Планините от "Аватар", защото там е заснет едноименният филм на Джеймс Камерън.
Само за един час билетите за туристи за деня бяха разпродадени. Работното време е от 7 ч. до 17 ч. Първоначално обаче броят на посетителите ще бъде ограничен до 600 едновременно при възможни 800.

Всеки ден атракцията ще може да бъде посещавана от 8000 души. Тъй като се очаква интересът да бъде по-голям, властите препоръчват на туристите да си правят предварителни резервации.

Мостът е проектиран от израелския архитект Хаим Дотан. Построяването му е струвало 3,4 милиона щатски долара.

Строителството на основната конструкция на моста беше завършено през декември миналата година. За да бъде демонстрирана нейната устойчивост, през юли беше организирано специално шоу, когато по стъкленото съоръжение премина 2-тонен камион. В друга демонстрация беше направен опит да бъде счупена мостра на стъкления панел с тежък чук. Мостът е бил подложен на многобройни изпитания за безопасност, устойчивост към измененията на температурата и на вятър.

Досегашният рекорд за дължина на стъклен мост също беше китайски. Той принадлежеше на съоръжението в националния парк Шинючжай, също в провинция Хунан. Мостът е на височина 180 м, като дължината му е 300 м.

Източник: БТА