Умна фланелка помага на туристите да говорят с нея на всички езици (ВИДЕО/СНИМКИ)
Умна фланелка помага на туристите да говорят с нея на всички езици (ВИДЕО/СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

Умна фланелка, снабдена с 40 иконки, позволява на туристите да говорят с нея на всички езици, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен. Вместо да разчитат на мимики, жестове и разговорници, потребителите само посочват иконката на тишърта, за да подскажат какво търсят.

Артикулът е разработка на швейцарски екип, воден от Джордж Хорн. Идеята му хрумнала, когато пътувал из Виетнам и изпитал неистови затруднения при общуването с местните хора.

Хорн пътешествал с приятели на мотоциклети в азиатската страна, когато една от машините се повредила. Заради ремонта групата попаднала в село, в което никой не говорел нито френски, нито английски. Тогава свършили работа, като показвали на местните хора иконки, нарисувани върху листчета хартия.

Методът се оказал успешен и Хорн и приятелите му продължили да използват подобни символи по време на пътуванията си из далечни краища на света.

Сега иконките са отпечатани върху специална фланелка и общуването е много лесно, когато се посочват. Те изобразяват хотелска стая, влак, автобусна спирка,болница, летище, бира, храна, телефон, безжична интернет връзка и др.

Любопитно е, че за да се постигне сприятеляване са включени и символите на любовта и мира. Тишъртът работел перфектно и се оказал много полезен.

Източник: БТА