Търсят се мобилни експерименти
Търсят се мобилни експерименти / Reuters

За едни Барселона е градът на Гауди. Други обичат испанския град заради силните футболни страсти, обилното слънце, папагалите в палмите и портокалите през февруари. Трудно е да се устои на морските изкушения, объркващото (но само понякога) местно време, пъстрите улици и причудливите сгради, обсипани с безброй графити. Това е и градът, в който е задължително да се изгубите.

От няколко години през февруари Барселона придобива и статус на световна технологична столица. Именно тук между 27 февруари и 1 март се проведе поредното издание на Световния конгрес за мобилни технологии, по време на който водещи телекомуникационни компании представиха иновативните си решения.

Накратко: близо 70 000 гости от цял свят, близо 1400 изложители (в отсъствието на Apple - уточняваме, за да избегнем объркване) и заканата на Google във всеки джоб да има по един Android. Казват, че форумът преобразява начина, по който в бъдеще ще възприемаме и използваме мобилните технологии. Казват още, че веднъж дори Стив Джобс дошъл в Барселона.

Харизма

Сега разгледайте следващите кадри с шефовете на Nokia и HTC (въпреки че не се вижда на снимките тук, в срещата участва и Денис Кроули от Foursquare), които заедно обсъждат бъдещето на телефоните с Windows. Харизма е това, което не се долавя във въздуха, дори когато на живо следите разговора помежду им (все пак тя не се копира).

По време на дебатите, в които тримата участваха в третия ден на конгреса, вълшебната думичка "дизайн" сплотяваше тезите на Стефан Елоп (Nokia), Питър Чоу (HTC) и Денис Кроули (Foursquare).

Търсят се мобилни експерименти
netinfo

"Ние казваме, че това е следващото поколение продукти - с идеи за бъдещето. Хората се ентусиазират, когато видят пълния контекст на това, което се случва", каза Елоп и жестикулира с новия модел Lumia.

На свой ред Питър Чоу говори за качественото "преживяване" с последния HTC One, също представен преди дни на технологичния форум. "През последните няколко години, разбира се, се забелязва известно забавяне, но с новите версии на Windows виждаме положителни знаци".

Търсят се мобилни експерименти
netinfo

Денис Кроули сподели позитивните отзиви на потребители на телефони с Windows. Най-вече защото качествената конкуренция изисква и друг играч в пространството.

Насладете се на шоуто, бяха последните думи на Чоу.

Търсят се мобилни експерименти
netinfo

Фантастика

В обозримо бъдеще автомобилите ни ще се движат без шофьори. В обозримо бъдеще ще усещаме, че сме някъде другаде, без дори да се налага да напускаме дома си. Предсказанието е на изпълнителния директор на Google Ерик Шмит, който беше звездният гост на Световния конгрес за мобилни технологии, а залата в негово присъствие - препълнена.

Tехнологиите действително превръщат научната фантастика в реалност.

Търсят се мобилни експерименти
netinfo

Китайско нашествие

Невъзможно е (и ще бъде) да се заобиколи осезаемото присъствие на новите играчи от Китай в производството не само на крайни устройства, а и на оборудване за GSM мрежи - най-вече Huawei и ZTE. Пред Дарик Петър Ризов, директор Продажби в Мобилтел, открои още една от тенденциите на конгреса: в контекста на темата machine-to-machine все повече говорим за свързаност на всякакъв вид устройства, а не толкова за техните качества. С други думи не какви са камерата и екранът например, а какво може да се прави с устройството като съдържание.

Наред с това социалните медии присъстват много повече. Facebook и Google доминират като че ли форума напоследък, коментира още Ризов.

Търсят се мобилни експерименти
netinfo

Движения

Технологични решения в областта на автомобилната индустрия ще бъдат във фокуса на Мобилтел тази година. По време на форума в испанския град от мобилния оператор представиха иновативна система за българските таксита, които - оборудвани с таблети - могат да управляват всички процеси в своя бизнес. В София вече има такива 50 таксиметрови автомобила.

Нека останем на тема Движения. Докато 70 000 гости от цял свят се вълнуваха заради мобилните движения в Барселона, пак там други 70 000 паралелно се вълнуваха на открито заради социалните движения и орязването на бюджета за образование.

Търсят се мобилни експерименти
netinfo

Световните агенции цитират студентските организации, според които ден преди закриването на конгреса по улиците на града са протестирали 70 000 души. Органите на реда твърдят, че демонстрантите са били наполовина по-малко.

Полицаите тук са с гръб към мястото, където са разположени изложбените зали на форума.

Търсят се мобилни експерименти
netinfo

Повече експерименти

След като тази година на мобилния конгрес доминираха социалните мрежи и свързаност, може би 2013 ще е годината, в която ще видим нова интересна джаджа - е пожеланието на Петър Ризов: "Бих казал, че на форума нямаше нещо революционно като продукт, както например iPad - само ако дам за референция".

Понеже - въпреки кризисните опасения - всички имаме нужда от повече експерименти.

Противно на очакванията, завършваме с един аналогов експеримент. В случай че се озовете в Барселона, постарайте се да се изгубите в този слънчев град, но за целта не забравяйте поне за час да си изключите "умното устройство".

Търсят се мобилни експерименти
netinfo