/ Guliver/Getty Images
НАСА коригира непредвидено орбитата на спътника Мейвън (MAVEN), за да избегне сблъсък с луната Фобос следващата седмица, съобщи Ройтерс.

Слънчевият вятър е отвял атмосферата на Марс

Апаратът, който изследва атмосферата на планетата, е увеличил във вторник скоростта си с 0,4 м/сек. Това ускорение е променило орбитата му, която иначе щеше да съвпадне с тази на Фобос на 6 март. На новата орбита Мейвън ще се размине с Фобос за две и половина минути.

НАСА планира да създаде колонии на Марс до 25 години

Сондата Мейвън (MAVEN - Mars Atmosphere and Volatiles Evolution - Еволюция на атмосферата и летливите вещества на Марс) беше изстреляна на 18 ноември 2013 г. и застана на орбита през септември 2014 г. Орбитата й е яйцевидна и редовно пресича пътя на други научни спътници и на Фобос. Затова наземният контрол редовно следи пътя на Мейвън за опасност от сблъсъци.

Как би изглеждал животът на Марс (ВИДЕО)

Орбитата на Фобос е на 9656 км от Марс. Луната обикаля планетата си по три пъти на денонощие.

Мейвън е първата мисия, която изследва марсианската атмосфера и как се е променяла в историята на планетата. С помощта на девет уреда учените се опитват да изяснят по какъв начин и защо тя от плътна и влажна се е превърнала в толкова рядка и суха.
 
БТА